BLOG | NORBERT KOOPEN

SYMBIOSE

14 april 2024 – Leestijd 2 minuten

Ik voel een enorme verkramping gecombineerd met een groot verlangen. En daaroverheen ligt angst. Ik wil dit niet verliezen: ik ben hopeloos verliefd!

Ik ben met mijn maatje en we gaan naar een fietsherstelcursus. We gaan een fietstocht maken in extreme omstandigheden in ‘the middle of nowhere’. Dat betekent dat we met gebroken kettingen en verloren spaken moeten kunnen dealen.

Ik kan mijn gedachten er niet bijhouden. Ik wil naar haar. Daar staat de tijd stil, raast de wereld voorbij en zitten we in ons eigen prachtige universum. Hoe goed ik mezelf ook kan reguleren, ik krijg mezelf niet onder controle.

Psychologen noemen het de gekte van de verliefdheid. We kennen het allemaal wel: Eros in optima forma. In de Griekse oudheid werd deze vorm van liefde als gevaarlijk gezien omdat je niet logisch kunt denken.

Die gekte ontstaat omdat je je favoriete rol kunt vervullen en die wordt door de ander met open armen ontvangen. Heerlijk. Je voelt je een met de ander.

In de onderstroom gebeurt er iets bijzonders. Die favoriete rol is iets wat je op jonge leeftijd hebt geleerd om liefde te krijgen. En waar je die vroeger niet helemaal kreeg, denk je nu dat je dat bij je geliefde wel zult krijgen. Totdat je erachter komt dat je dat hier ook niet krijgt.

Je kukelt uit de symbiose en je hebt zelf iets te doen. Therapeuten gebruiken vaak in een relatie de volgende fases: symbiose, differentiatie, exploratie, opnieuw verbinden en synergie om daarna bij een prachtige volwassen relatievorm en liefde te komen.

Het is een intense reis waarin je je ontworstelt aan je verleden. Ze zeggen weleens dat de relatie die ideale spiegel is: je ervaart daar de meest intense liefde en tegelijkertijd voel je daar je diepste pijn. De ander drukt feilloos op je meest gevoelige plekken.

Je leert jezelf beter kennen. Het is reis van Eros naar Philia. In het oude Griekenland hadden ze wel acht verschillende woorden voor liefde. Philia is een veel rijkere, diepgaande en rustigere vorm van liefde.

Het is lastig om die intense dynamieken te ontrafelen. Relatietherapie gaat over het achterhalen van die dynamieken waarbij het belangrijk is om je eigen identiteit beter te voelen en minder te projecteren. Om vervolgens op een krachtige manier met de ander te verbinden door een heldere manier van communiceren: het beoefenen van intimiteit.

In mijn leiderschapsprogramma kijken we natuurlijk naar die communicatie en passen het toe op groepsdynamieken, de hiërarchische en liefdesrelatie. In de eerste module – als de mensen al 9 weken praktijktraining praktijk hebben gehad – luisteren ze naar deze podcast om vervolgens ‘intimiteit op een nog dieper niveau te beoefenen’. Het brengt vaak erg veel.

Een versie van dit blog verscheen op LinkedIn op 14 april. Alle blogs kun je terugvinden op deze overzichtspagina.

MEER BLOGS

De mooiste melodieën

De mooiste melodieën

De nare gebeurtenissen, overweldigende ervaringen en zelfs diepgaande trauma’s zijn als gaten in een fluit. Met die kleine ‘zwarte…

Toveren

“Ik geloof het niet”, zei de deelnemer.” “Geloven is de meest simpele actie die er bestaat. Het is alleen maar diep inademen en uitademen.” Dat…

Worteling

Hoe groeit een idee naar een krachtig concept, product, organisatie et cetera? Anders gezegd: hoe krijgt iets vorm en breng je dat succesvol…

Persoonlijk en zakelijk leiderschapsprogramma 'Reizen in jezelf'

Jouw omgeving

Waarom behoudt de ene boom zijn bladeren en de andere niet? Dat was de vraag die mijn maatje – die wordt opgeleid tot natuurgids – kreeg…

Tijd en inspiratie

In de rust, stilte en leegte worden inspiratie en creativiteit geboren. En meestal in die volgorde. Als er geen rust is dan is er geen stilte en als…

WIL JE MEER ZOALS DIT?

Meld je aan en ontvang de nieuwste inspiratie!